Zajímavosti regionu » Slivovice

svestky

Slivovice je destilovaný alkoholický nápoj, oblíbený ve střední Evropě a na Balkáně, v Česku hlavně na Moravě (Slovácko, Valašsko). Vyrábí se ze švestek, slív nebo blum. V obchodech se prodává také tzv. řezaná verze (40 % obsahu alkoholu, vyrábí se ve velkém), jinak pravá slivovice vyráběná pro domácí použití v soukromých pálenicích (pro malou spotřebu) má nejčastěji okolo 52 % obsahu alkoholu. Důvodem vysokého obsahu alkoholu je skutečnost, že pokud se čistý ovocný destilát naředí na méně než 45 % může v něm být cítit voda. Kvalitní slivovice při nalití do sklenice tzv. řetízkuje (vytváří drobné praménky kondenzujícího alkoholu stékající zpět do sklenice). Kvalita slivovice se dá kontrolovat i promnutím mezi palcem a ukazováčkem ruky, kdy stupeň drhnutí (odporu) tekutiny mezi prsty také charakterizuje ovocný obsah a tím i její kvalitu. Lidé na Valašsku tradičně nechávají zkvasit svou úrodu doma v sudech a poté odvezou sudy do pálenice, kde dojde kýžené přeměně na skupenství kapalné a výsledný produkt si odvážejí v láhvích domů. Pálenice se na Valašsku nachází poblíž každého většího města či vesnice. Ta Hornolidečská se nachází v obci Valašské Příkazy.

 

Výroba

Modravé ovoce obalující stromy v ovocném sadu může návštěvníky snadno nalákat k jeho utrhnutí a ochutnání. I když samotná chuť tohoto, ať už čerstvého či kompotovaného, ovoce je výborná, kromě koláčů a zákusků se dají švestky využít i k podivuhodnému procesu výroby pálenky.

 

Výběr ovoce

Obecně vedou první kroky výrobce tradiční slivovice ke sklizenému ovoci. Švestky se musí řádně setřídit tak, aby byly využity pouze zralé a čisté kusy. Jakmile výrobce odstranil pecky, stopky a nahnilé části švestek, přechází se k fázi kvasu. Ovoce je v tomto období uloženo do pro tento účel vyrobené nádoby (např. dřevěný sud) a zde je ponecháno ke kvašení. Plody mohou být takto uchovávány zhruba po dobu 100 dní.

 

demizon

Destilace a ředění

Následuje fáze destilace. Švestky se vaří při teplotě do 100° Celsia. Proces se opakuje. Výsledkem je slivovice s vysokým obsahem alkoholu, který zastírá ovocnou chuť destilátu. Výrobce proto tuto tekutinu ředí pramenitou vodou, aby dosáhl vyváženosti nápoje, který by měl ideálně obsahovat  okolo 50% alkoholu.

 

Čekání na konzumenta

Výsledkem je čerstvá slivovice, která ale zpravidla nemívá tak oblíbenou jemnou chuť. Výrobci proto destilát nechávají uležet několik měsíců až let tak, aby mok ztratil svou nežádanou ostrost. V některých případech se do této slivovice přidávají sušené švestky, aby pálenku obohatily o nažloutlý nádech i vůni.

Jakmile se slivovice dostane ke konzumentovi, může za sebou mít již několikaletou historii plnou pečlivé práce výrobce této pálenky. Až příště budete pít doušek tohoto tradičního valašského moku, zkuste si vzpomenout na příběh, který se za jeho vznikem skrývá.



Košty slivovice

Výrobci i konzumenti slivovice se na Hornolidečsku těší na leden a únor. Právě v tomto období se zúročí  kvas, který byl založen na podzim. Pěstitelé švestek a tvůrci průsvitné pálenky v jedné osobě napjatě během koštování čekají na to, zdali bude jejich slivovice patřit k těm nejchutnějším. Chcete-li zamířit na košt alkoholických nápojů, zkuste zavítat do Střelné, Francovy Lhoty nebo dalších obcí, kde se každoročně košty slivovice konají.

 

 
valasská senice
Francova Lhota Horní Lideč Lačnov Leskovec Lidečko Lužná Prlov Pozděchov Seninka Střelná Študlov Ústí Valašská Senice Valašské Příkazy Valašská Polanka